Przeglądałem swój zbiór i na jednej z map dostrzegłem ciekawostkę mianowicie z boku mapy znajduje się informacja R 1939-IX co jak przypuszczam oznacza wydanie we wrześniu 1939. Zaciekawiło mnie to bowiem ewakuacja WIGu wg posiadanych przeze mnie informacji rozpoczęła sie już 4 września. Czy wie ktoś może do kiedy WIG drukował mapy w Warszawie a także czy mapy drukowane we Lwowie posiadały jakieś dodatkowe oznaczenia lub cechy charakterystyczne?
Przeglądałem swój zbiór i na jednej z map dostrzegłem ciekawostkę mianowicie z boku mapy znajduje się informacja R 1939-IX co jak przypuszczam oznacza wydanie we wrześniu 1939. Zaciekawiło mnie to bowiem ewakuacja WIGu wg posiadanych przeze mnie informacji rozpoczęła sie już 4 września. Czy wie ktoś może do kiedy WIG drukował mapy w Warszawie a także czy mapy drukowane we Lwowie posiadały jakieś dodatkowe oznaczenia lub cechy charakterystyczne?
ta sprawa nie zostala wyjasniona (i byc moze nigdy sie to nie uda). Ostatnie znane (mi) arkusze map WIG pochodza a lipca 1939 roku (1:25 tys Olyka). Zauwazylem chyba jeden arkusz mapy w tej samej skali, bardzo "brzydki" (przedruk przeskalowanej mapy rosyjskiej), ktory CHYBA nosi date 3.IX.1939 (na polnoc od Warszawy, o ile pamietam, bardzo mgliscie, byc moze byly to okolice Mlawy). Jednak druk tych "reprintow" jest bardzo kiepski, jest spora ilosc takich arkuszy z pogranicza polsko-czeskiego, gdzie trudno okreslic, czy data to IX.1939, czy IX.1938.
Mapy (setki) z data IX.1939 - wg. Krassowskiego to byly mapy konspiracyjne, wydawane przez Sluzbe Kartograficzna AK, a date wstawiano po to, aby zmylic czujnosc Niemcow. Nie pamietam, czy Krassowski podawal jakas argumentacje tej tezy, jednak podczas swoich badan nad WIG (i nie tylko), przeprowadzil rozmowy z osobami, ktore pracowaly w czasie wojny w BOM, i jest prawdopodobne, ze uzyskal od tych osob taka informacje. Co wiecej, mapy z taka data (a przynajmniej te, ktore ja widzialem), pokrywaja teren srodkowej Polski (Sieradz, o ile pamietam, i cos jeszcze), i raczej malo prawdopodobne jest, aby we Lwowie drukowano te arkusze, skoro szykowano sie wlasnie do obrony miasta. Nie wiem jednak, jak wygladalo uruchomienie produkcji we Lwowie (w zakladach Ksiaznicy Atlas), tzn. czy bylo to dzialanie planowane wczesniej, a zatem produkcja mogla ruszyc szybciej, czy raczej byla to improwizacja. Nie wiem tez, jaka byla wydajnosc dzienna drukarnii Ksiaznicy. Byc moze jednak kilka tysiecy kopii udalo sie wydrukowac i przewiezc transportem kolowym lub lotniczym na zachod, i byc moze sa to wlasnie mapy z nadrukiem IX.1939, ktore znajduja sie w w zbiorach prywatnych i bibliotekach.
W teorii mozna by sprobowac poddac papier jakiejs analizie chemicznej, ale koszty takiej zabawy sa znaczne. Poza tym, jesli okaze sie, ze papier z arkuszy datowanych IX.1939 jest identyczny, lub tez bardzo zblizony do papieru wykorzystywanego na wczesniejszych mapach WIG - coz to dowodzi? We Lwowie - tego nie wiemy - byc moze rowniez drukowano na papierze, ktory mogl byc wczesniej przeslany z WIG, albo przywieziony podczas ewakuacji z Warszawy. Rowniez druk konspiracyjny wykonywany byl CZASEM na papierze wykradzionym z gmachu WIG, zajetego przez niemieckie sluzby kartograficzne (nb, one tez korzystaly z papieru WIG).
Sprawa tych map jest ciekawa, jednak nie widze szans na definitywne rozstrzygniecie. Swiadkow juz nie ma, dokumenty ze Lwowa, jesli nie zostaly zniszczone przez Polakow przed wkroczeniem Armii Czerwonej, zostaly zajete przez wiadomo-kogo po nastaniu rzadow radzieckich - i odjechaly w sina dal. A biorac pod uwage obecne relacje polsko-rosyjskie i ogolna mentalnosc na wschodzie dot. materialow archiwalnych, ktore moglyby podwazyc ich mity narodowe, szanse na dotarcie do takich materialow sa praktycznie zerowe.
nb, pewne informacje dotyczace WIG we wrzesniu, choc nie podaja odpowiedzi na to pytanie, znalezc mozna w pierwszym rozdziale ksiazki B. Dzikiewicza "Z teodolitem pod Monte Cassino":
Plan Poznania działa, plik jednak to 150Mb, najlepiej zachować prawym klawiszem na komputerze (zachowaj jako...) a potem otwierać programem graficznym.
Od kilku dni nie ma dostępu do map przez indeksy Mapstera: "The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404
NotFound error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request." Kiedy można spodziewać się
Szukam plikow kalibracyjnych *.map do Oziexplorer. Proszę o informację co stało się że strona "amzbig.com" gdzie jeszcze jakiś czas temu bez problemu można było "zaopatrzyć sie" w pliki kalibracyjne .map oraz również pliki graficzne do tych map
Panie Marku jestem w posiadaniu pewnej ilości staruch map i starych atlasów. Może by się do czegoś przydały. Kontakt do mnie ma Pan na moim Profilu (e-mail). Pozdrawiam.
A. Janta
Ta mapa sprawia problem po wpisaniu w wyszukiwarkę miejscowości z tego obszaru. Zentr-Polen Leslau - Krasnik (1:300 000 Ubersichtskarte von Mitteleuropa+rozsz erzenie - WW2
Arkusz mógł nie powstać do 39r. (np. Wiedeń i Przemyśl kończono w 39 r. w pośpiechu z 1 mln.). Niemiecke skorowidze z 1940 i 41 r. również na to wskazują.
Dzień dobry, skorowidz '25' austriackiej (west Russland)- błędy: XXVII-9 brak G,H [podstawione z ark.XXIII:Lechów, Łagów]; w ark.XXVIII nieobecny G - Lechów, można go tu przenieść. Dobry zbiór, szkoda, że z "dzurami". Pozdrawiam.