W sprawie ew. opinii ("konsultacji"): Moim zdaniem, nie ma sensu tworzyć elaboratów, bo raczej nikt ich nie bÄ™dzie czytaÅ‚, ani liczyć, że rozczulÄ… kogoÅ› dramatyczne opisy walk o dostÄ™p do zbiorów pozostajÄ…cych pod czuÅ‚Ä… opiekÄ… instytucji x czy y, choć dosadne przykÅ‚ady „udostÄ™pniania†być może uÅ›wiadomiÅ‚yby ustawo-twórcom, jak sprawa wyglÄ…da w rzeczywistoÅ›ci. Nie wiadomo, czy nasze opinie w ogóle zostanÄ… wziÄ™te pod uwagÄ™, ważne jest jednak, aby wysÅ‚ać sygnaÅ‚, że nie jesteÅ›my baranami, które przeÅ‚knÄ… wszystko, co im siÄ™ podsunie. JeÅ›li ten sam motyw przewinie siÄ™ w wiÄ™kszej liczbie wypowiedzi, BYĆ MOÅ»E taki czy inny aspekt „udostÄ™pniania†zbiorów zostanie rozpatrzony bardziej wnikliwie. Åatwo zauważyć skoordynowanÄ… akcjÄ™ na stronie „Mam Zdanieâ€, która rozpoczęła siÄ™ dziÅ›, w efekcie której pojawiÅ‚o siÄ™ ponad dwadzieÅ›cia opinii, wiÄ™kszość powielajÄ…ca jakiÅ› szablon odpowiedzi, a protestujÄ…ca (w zasadzie sÅ‚usznie) przeciw grabieży, jakÄ… ta ustawa ma być wobec twórców. Cóż, trudno kogokolwiek winić, że broni swoich interesów i skupia siÄ™ na tych aspektach aspektach ustawy, które grożą „skokiem na kasę†(twórców). My, przynajmniej w zwiÄ…zku z profilem strony, skupiamy siÄ™ na czym innym – na dostÄ™pie do zbiorów przechowywanych przez Instytucje PaÅ„stwowe, a zbiory te, w znakomitej wiÄ™kszoÅ›ci, wytworzono instytucjonalnie i nie ma – przynajmniej dla mnie – wÄ…tpliwoÅ›ci, że zbiory takie powinny być dostÄ™pne bezpÅ‚atnie.
ZauważyÅ‚em w ustawie kilka rzeczy, które potencjalnie podważajÄ… zasadność jej istnienia: ustawa ta ma być nieobligatoryjna, tzn. instytucje nie bÄ™dÄ… miaÅ‚y obowiÄ…zku udostÄ™pniać „swoich†- ustawa nie pokazuje zatem żadnego „kijaâ€. Nie zauważyÅ‚em jednak żadnej soczystej marchewki, a zatem - czym ustawodawcy chcÄ… skusić instytucje, aby swe zbiory udostÄ™pniÅ‚y? Bo chyba nikt nie jest tak naiwny, aby uwierzyć, że instytucje zrobiÄ… to z wÅ‚asnej i nieprzymuszonej woli, pobudzone Å›wietlanymi zaÅ‚ożeniami ustawy? I dodam: moja ironia to nie przejaw irracjonalnej wrogoÅ›ci (kompleksów?), czy niechÄ™ci, to wnioski oparte wyÅ‚Ä…cznie na obserwacji i kontaktach z tymi instytucjami.
Dodatkowy problem, który może sprawić, że caÅ‚a ustawa może stać siÄ™ kolejnym, nic nie wartym Å›wistkiem, to wspomniane w projekcie „przesÅ‚anki ekonomiczneâ€, które instytucje bÄ™dÄ… mogÅ‚y przywoÅ‚ać, aby WYKLUCZYĆ niektóre „swoje†zbiory z udostÄ™pniania. A ponieważ za dostÄ™p, czy do zbiorów, czy ich powielanie, kasujÄ…, czÄ™sto sÅ‚ono, jest to znakomita furtka, aby dostÄ™p zablokować.
I tyle.
Plan Poznania działa, plik jednak to 150Mb, najlepiej zachować prawym klawiszem na komputerze (zachowaj jako...) a potem otwierać programem graficznym.
Od kilku dni nie ma dostępu do map przez indeksy Mapstera: "The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404
NotFound error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request." Kiedy można spodziewać się
Szukam plikow kalibracyjnych *.map do Oziexplorer. Proszę o informację co stało się że strona "amzbig.com" gdzie jeszcze jakiś czas temu bez problemu można było "zaopatrzyć sie" w pliki kalibracyjne .map oraz również pliki graficzne do tych map
Panie Marku jestem w posiadaniu pewnej ilości staruch map i starych atlasów. Może by się do czegoś przydały. Kontakt do mnie ma Pan na moim Profilu (e-mail). Pozdrawiam.
A. Janta
Ta mapa sprawia problem po wpisaniu w wyszukiwarkę miejscowości z tego obszaru. Zentr-Polen Leslau - Krasnik (1:300 000 Ubersichtskarte von Mitteleuropa+rozsz erzenie - WW2
Arkusz mógł nie powstać do 39r. (np. Wiedeń i Przemyśl kończono w 39 r. w pośpiechu z 1 mln.). Niemiecke skorowidze z 1940 i 41 r. również na to wskazują.
Dzień dobry, skorowidz '25' austriackiej (west Russland)- błędy: XXVII-9 brak G,H [podstawione z ark.XXIII:Lechów, Łagów]; w ark.XXVIII nieobecny G - Lechów, można go tu przenieść. Dobry zbiór, szkoda, że z "dzurami". Pozdrawiam.