mapy 100K i 300K (na skorowidzach)
|
marek |
Dodany dnia 03.07.2008 08:20
|
Główny administrator
Data rejestracji: 26.05.2006
|
1. Czy moglbym prosic o uscislenie pytania z shoutboxu? Przegladnalem kilka skorowidzow (z 1939, 1928 i 1936 roku) i nazwy "wytluszczone" pokrywaja sie na nich z tytulami arkuszy w skali 1:300 000.
2. Ktore tytuly arkuszy na skorowidzu 1:300 000 (z 1922 r.) sa pogrubione / wytluszczone? Jedyne, co widze, to reczne zaznaczenia na czerwono (niestety nie wiem, do czego sie odnosza, arkusze zbiorcze (x6 map) w tej skali drukowali pozniej, od ok 1939 roku, Niemcy, ale te dwa obrysy nie pokrywaja sie z nimi).
m.z. |
|
|
|
kiwus |
Dodany dnia 03.07.2008 22:19
|
Główny administrator
Data rejestracji: 15.02.2007
|
Marku, 'mapskiemu' prawdopodobnie chodzi o skorowidze interaktywne na http://igrek.amzp.pl/. Niestety sam nie znam odpowiedzi na jego pytanie... |
|
|
|
marek |
Dodany dnia 08.07.2008 22:18
|
Główny administrator
Data rejestracji: 26.05.2006
|
kiwus napisał/a:
Marku, 'mapskiemu' prawdopodobnie chodzi o skorowidze interaktywne na http://igrek.amzp.pl/. Niestety sam nie znam odpowiedzi na jego pytanie...
w takim razie zamieszczam cytat wyjasniajacy, od samego autora pomyslu "pogrubionych" nazw:
Pogrubione sa nazwy na mapach, ktore obejmuja duze miasta. Duze miasta
to w Polsce wojewodzkie, a za granica wybrane "na oko".
Te same "duze" miasta sa wykorzystane w wyszukiwarce jako punkty
orientacyjne." |
|
|
|
YacoL |
Dodany dnia 09.07.2008 04:08
|
Użytkownik
Data rejestracji: 02.08.2007
|
Czuję się wywołany do tablicy więc dodam jeszcze kilka słów.
Pogrubienie "dużych" miast ma ułatwić orientację na skorowidzu - otwieramy np. wig 100k i mamy pogrubione Warszawa, Poznań, Gdańsk - tworzą się punkty orientacyjne, łatwiej znaleźć poszukiwaną miejscowość.
Niestety w przypadku map 300k lub Grossblattów system nie sprawdził się ponieważ arkusze obejmują tak duży obszar, że prawie na każdym wypada jakieś duże miasto. Dla tych map planowałem go po prostu wyłączyć. Zrobię to w wolnej chwili ;-)
Czyli pogrubienia zostanÄ… tylko dla wig100 i dla map 25k |
|
|
|
jakubauskas |
Dodany dnia 13.08.2010 21:58
|
Użytkownik
Data rejestracji: 13.08.2010
|
Witam,
nie wiem czy dobrze umiejscawiam post, jestem tu całkiem nowy. Chciałem się zapytać czy ktoś z Was wie, dlaczego na mapach przedwojennych Polski (skorowidz 100 000) raz są zaznaczone a raz nie obiekty sakralne związane z judaizmem albo prawosławiem? Są arkusze, gdzie np. zaznaczone są synagogi, kościoły i cerkwie, cmentarze chrześcijańskie i żydowskie, a są takie, na których jest cmentarz (zajmował za dużo miejsca, żeby zignorować?) a nie ma synagogi. Skąd ta niedokładność? Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
marekz |
Dodany dnia 17.08.2010 06:47
|
Główny administrator
Data rejestracji: 24.04.2009
|
Jedna z mozliwosci, jaka przychodzi mi do glowy jest taka, ze _byc moze_ w pewnym okresie, gdy produkowano dany typ mapy WIG w skali 1:100 tys (bylo kilka takich okresow i kilka typow map) zalozono, ze dany element (synagoga, kirkut) jest, lub nie jest zaznaczany na mapie. Aby to potwierdzic, trzeba by porownac kilka arkuszy setek tego samego typu i sprawdzic, czy istniejacy obiekt jest konsekwentnie pokazywany lub pomijany na tych arkuszach, a potem sprawdzic, czy obiekt byl zaznaczany na tym samym arkuszu setki, ale w innym typie, zwykle wydanym kilka lat wczesniej lub pozniej.
Oczywiscie nie da to odpowiedzi na pytanie "dlaczego" byl pokazywany lub pomijany. |
|
|
|
Piotrek |
Dodany dnia 25.08.2010 22:28
|
Główny administrator
Data rejestracji: 27.10.2006
|
Być może dany obiekt był pokazywany lub pomijany z powodów czysto taktycznych. Na mapy nanoszone są obiekty charakterystyczne - punkty orientacyjne w terenie, takimi są np. kościoły, kominy, młyny etc.
Jeśli spojrzysz na wygląd zewnętrzny synagog, wiele z nich (wynikało to z przepisów prawa państwowego w momencie budowania bóżnic) z zewnątrz wyglądało jak zwykłe budynki czy nawet spichlerze (w Polsce wschodniej synagogi najczęściej były drewniane). Jedynie wielkie synagogi lub obiekty wolnostojące mogły uchodzić za punkty orientacyjne (także cmentarze niezależnie od wyznania) i dlatego umieszczane były na mapach.
Mogło być też tak, że na tym konkretnym arkuszu akurat bóżnica czy cerkiew nie występowała "w naturze"
Edytowane przez Piotrek dnia 25.08.2010 22:31
|
|
|
|
jakubauskas |
Dodany dnia 30.08.2010 21:31
|
Użytkownik
Data rejestracji: 13.08.2010
|
O, dzięki. To wyjaśnienie z obiektem "charakterystycznym" jest bardzo logiczne. Z cmentarzami sprawa ma się już gorzej. Poszukam jeszcze to może coś ciekawego zobaczę. Pozdrawiam. |
|
|