Jesli komus sie tekst spodoba - bardzo dobrze. A jesli kogos zainspiruje do podzielenia sie swoimi doswiadczeniami czy wspomnieniami - jeszcze lepiej. Prosze wtedy o kontakt, udostepnie tekst na stronie. Nie musi byc podpisany, nie musi byc dlugi, byleby byl mniej lub bardziej zwiazany z mapami. Moze to byc np historia o tym, jak pracownicy pewnej szacownej instytucji wykladali rzadkimi mapami WIG podloge po ulewie, zeby sie cenne klepki nie wybrzuszyly. Albo o tym, jak sasiad rozbieral stary dom a na strychu odkryl zwoje niemieckich map. Albo o tym, jak ktos, na spacerze z psem, zobaczyl wojskowa ciezarowke w lesie i zolnierzy wyrzucajacych z niej stosy map. Nie chodzi mi o licytowanie sie tym, ktora historia jest bardziej niezwykla, chcialbym raczej uchwycic aspekt map dawnych i wspolczesnych, ktorego nie da sie wcisnac w ramki skali, typu i roku wydania.
Acha, nie jest to rowniez konkurs czy tez podstepny sposob na zbieranie materialow do artykulu i / lub ksiazki. Teksty (jesli sie pojawia) pozostana na stronie i bez wyraznej zgody autorow nic sie z nimi nie stanie.
Wiem, ze sa pewne historie, czy "anegdoty", ktore az prosza sie, aby je opowiedziec, ale opowiedziane publicznie nie zostana, bo kolekcjonerzy nie zechca zdradzic, w jaki sposob powiekszaja swoje zbiory, to zrozumiale. Ale jesli ktos ma mile, ciekawe, zabawne sytuacje czy wspomnienia - dlaczego nie? Byleby trzymac sie faktow i nie dodawac do map znalezionych na strychu przykutego do walizki szkieletu oficera SS. No, chyba ze faktycznie tam byl.
Plan Poznania działa, plik jednak to 150Mb, najlepiej zachować prawym klawiszem na komputerze (zachowaj jako...) a potem otwierać programem graficznym.
Od kilku dni nie ma dostępu do map przez indeksy Mapstera: "The requested URL was not found on this server. Additionally, a 404
NotFound error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request." Kiedy można spodziewać się
Szukam plikow kalibracyjnych *.map do Oziexplorer. Proszę o informację co stało się że strona "amzbig.com" gdzie jeszcze jakiś czas temu bez problemu można było "zaopatrzyć sie" w pliki kalibracyjne .map oraz również pliki graficzne do tych map
Panie Marku jestem w posiadaniu pewnej ilości staruch map i starych atlasów. Może by się do czegoś przydały. Kontakt do mnie ma Pan na moim Profilu (e-mail). Pozdrawiam.
A. Janta
Ta mapa sprawia problem po wpisaniu w wyszukiwarkę miejscowości z tego obszaru. Zentr-Polen Leslau - Krasnik (1:300 000 Ubersichtskarte von Mitteleuropa+rozsz erzenie - WW2
Arkusz mógł nie powstać do 39r. (np. Wiedeń i Przemyśl kończono w 39 r. w pośpiechu z 1 mln.). Niemiecke skorowidze z 1940 i 41 r. również na to wskazują.
Dzień dobry, skorowidz '25' austriackiej (west Russland)- błędy: XXVII-9 brak G,H [podstawione z ark.XXIII:Lechów, Łagów]; w ark.XXVIII nieobecny G - Lechów, można go tu przenieść. Dobry zbiór, szkoda, że z "dzurami". Pozdrawiam.